Så slipper du julångest!

/

Julen är en härlig tid för många med julstök, god mat och magiska stunder med nära och kära. Men för andra kan julen istället innebära stress, ångest och bråk. Lider du av julångest och alla förväntningar på att helgen måste bli perfekt? Ta del av våra 5 tips till hur du tar kontroll över julen för att slippa julångest! 

1. Köp färre julklappar 

December är den månad på året som vi spenderar mest pengar. Julklappar, julmat och kläder till både jul-och nyår kan sätta stora spår i plånboken. Detta kan leda till att du handlar för mer än vad du egentligen har råd med. Ingen vill spendera januari månad på minimum, men risken är tyvärr stor om du dessutom har mycket festligheter under julen som du vill närvara på.  

Släpp stressen att köpa julklappar genom att komma överens med dem du ska fira med om att endast köpa en julklapp var till varandra eller att endast handla till barnen. Ett annat tips är att alla köper en julklapp för en viss summa ni bestämt och sedan tar alla ett varsitt paket från julsäcken. 

2. Släpp förväntningarna 

Förutom stress och ångest över inköpslista för julklappar är december månad även en stressfull tid för allt annat som har att göra med julen och kan vara en förlängning av en höstdepression. Besök hos släktingar, hemgjord glögg, inköpslista till julmaten och städning inför besök är bara några få stressmoment inför julen. Att julen måste bli perfekt för alla är ett farligt tankesätt då du säkerligen inte kommer kunna göra alla nöjda.  

Släpp förväntningarna över den perfekta julen, gör det du hinner med och lita på att det kommer bli en bra jul även fast du kanske inte hinner med allt du hade velat. Tänk på att det inte kommer bli en mer perfekt jul om du inte hinner njuta eller vara närvara under dagen. 

3. Minska alkoholen 

Många som har ångest över jul har det på grund av bråk, osämja och annat som har förstärkts då det funnits alkohol med i bilden. Drick ansvarigt över jul eller helst inte alls om ni firar jul med barnen. Tänk på att julen är de flesta barns favorithögtid och det är därför otroligt viktigt att de får fina minnen att komma ihåg senare i livet och vad de kommer förknippa med jul längre fram.  

Om ni inte vill skippa alkoholen helt och hållet kan ni se till att ni har en gräns för hur mycket ni dricker, eller att ni börjar dricka sent mot kvällen. Om ni även har någon i er närhet som ni vet har alkoholproblem är det bättre att vara rak och ärlig hur du känner och varför du oroar dig. 

4. Res bort  

Vill du komma ifrån all julstress helt och hållet eller vill du fira jul själv långt ifrån Sverige? Strunta då i allt julstök och res bort. Om du vill stanna i Sverige, men ändå slippa all stress inför jul kan du checka in på ett mysigt hotell på en vinterdestination och avnjuta en varm glögg eller ett åk i skidbacken i lugn och ro. 

5. Skapa nya traditioner 

Det är inte alla som har en stor familj och vänner att fira jul med, många fler än vi tror firar faktiskt jul själva i Sverige. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till jul, du kan fira denna helg precis som du själv vill. Varför inte skapa nya traditioner med exempelvis knytkalas med andra som firar själva eller kasta om det traditionella julschemat. Hur du än väljer att fira jul så se till att du firar den på ditt sätt och utan stressmoment och ångest. 

Lämna en kommentar