Så dämpar du din höstdepression!

/

Känner du av nedstämdhet under hösten när mörkret smyger sig på? Då kan du vara en av många i Sverige som lider av höstdepression. Omställningen från sommar till höst kan vara påfrestande för en del som känner att de saknar energi och ork, samtidigt som de får svårare att koncentrera sig. 

Det finns en del knep som du kan ta till för att själv lindra dina besvär och stoppa din nedstämdhet. Vi hjälper dig dämpa din höstdepression! 

Vad är vanliga symptom vid höstdepression? 

När det blir mörkare ute och dagen känns kortare är det inte alla som kan njuta av hemmakvällar och ett lugnare tempo. I Sverige är det vanligt att mörkret påverkar vårt humör under vintern och gör att vi inte orkar lika mycket som under sommaren.  

Vanliga symptom för höstdepression är att du, trots sömn fortfarande känner dig oerhört trött. Du känner dig nedstämd, orkeslös, får sämre självkänsla och lider av koncentrationssvårigheter. Det kan även påverka dina matvanor och gör att du känner ett större sötsug än vad du brukar ha.  

Om du lider av höstdepression finns det dock en hel del du kan göra själv för att dämpa symptomen. Nedan listar vi 5 saker du själv kan göra för att dämpa din höstdepression.  

1. Motionera 

Om du känner dig nedstämd och energilös kan motion vara det sista du har i tankarna. Men faktum är att genom att motionera får du mer energi, det höjer humöret och det sänker även kroppens stresshormoner. Mest fördelar får du även om du motionerar utomhus.  

Det är rekommenderat att träna cirka tre gånger i veckan i ungefär en timme, men all vardagsmotion som att gå upp för trappor eller promenera istället för att ta bussen gör en skillnad. 

2. Planera in aktiviteter 

Planera in aktiviteter som du i vanliga fall skulle tycka om att ägna dig åt och vad som får dig att må bra. Även om du inte känner för dem just nu så kommer du må bättre när du kommer ut och gör någonting som du tycker om.  

Planera gärna även in aktiviteter, biobesök, spadagar och middagar med dina vänner någon gång i veckan för att alltid ha någonting att se fram emot.  

3. Ta vara på ljuset 

Beroende på vart i landet du bor så har du olika många ljustimmar om dagen. Att spendera tid utomhus även om det är mulet eller regnar när det är ljust ute är positivt för din höstdepression.   

Om du åker till arbetet tidigt på morgonen och slutar efter att mörkret har lagt sig kan det vara en god idé att gå ut på lunchrasten och ta en promenad eller äta din lunch utomhus.  

4. Undvik alkohol och skräpmat 

Att dricka alkohol eller ägna dig åt aktiviteter där alkohol förekommer är en dålig idé om du känner av höstdepression. Många väljer att dricka alkohol för att dämpa nedstämdhet, stress eller oro, men faktum är att alkohol endast förstärker symptomen för depression.  

När det kommer till skräpmat kan det kännas som en lätt lösning för dig som inte har orken att handla och laga mat. Skräpmat innehåller dock ingredienser som gör oss ännu mer trötta och orkeslösa. Att dricka och äta sunt hjälper dig att hålla en god balans när det kommer till ditt humör och ditt mående. 

5. Håll dig till fasta rutiner 

Att ha fasta rutiner hjälper dig att få saker gjorda och gör att du lättare tar dig igenom vardagen. Många föredrar därför att ordna ett sov-och matschema där du både äter och sover på regelbundna tider för att känna en balans och att du vet vad du kan förvänta dig under dagen.  

Om du arbetar hemifrån är fasta rutiner ännu viktigare, då det är lätt hänt att du skjuter upp saker som du behöver göra till ett senare skede. Om du har svårt för att starta arbetsdagen kan det vara en bra idé att alltid arbeta från en och samma plats i ditt hem, som du ser som en kontorsplats. 

Lämna en kommentar