Yrken för en introvert personlighetstyp! 

/

Det kan vara svårt för en introvert personlighetstyp att hitta sin plats i en arbetsmarknad där allt ifrån teamwork, social kompetens och mingelevent är en del av arbetet som värderas högt. Att istället arbeta självständigt ger ofta en introvert person bättre förutsättningar att fokusera och behålla sin energi dagen igenom. Vad finns det för passande yrken för introverta och vad har de för fördelar? 

Vad innebär det att ha en introvert personlighetstyp? 

En introvert person är en personlighetstyp som är inåtvänd. Den introverta personlighetstypen vänder sig inåt mot sig själv, i motsats till den extroverta personlighetstypen som är utåtriktad och älskar sociala sammanhang. Att vara introvert betyder bland annat att man inte har ett behov av att socialisera och samtala om ytliga saker med främlingar. Man uppskattar sin egentid och vill gärna processa sina känslor och tankar själv innan man delar med sig till någon annan. 

Att vara introvert betyder dock inte att det är en personlighetstyp som är negativ att ha. Det ses mer som en huvudattityd till hur man uppfattar och hanterar sin omgivning och flera introverter har även tillgång och kunskap kring attribut av en extrovert person, och vice versa.  

En vanlig missuppfattning av en introvert personlighetstyp är att de inte har någon social kompetens alls, många introverta har en fullt utvecklad sociala kompetens, men man väljer hellre situationer där man inte behöver samtala endast för samtalandets skull.  

En introvert person vill istället tala om djupa, meningsfulla saker och har ofta få, men trogna vänner där man känner sig trygg och mår som allra bäst. 

Hur kan en introvert träna på att vara social? 

Har man en introvert personlighetstyp så förlorar man oftast mycket energi genom att vara i större sociala sammanhang och man behöver sedan vara för sig själv för att kunna ladda sina batterier igen. På en arbetsplats där ens sociala kompetens värdesätts och är till en fördel i jobbet kan det kännas utmanande och dränerande för en introvert att behöva vara social stora delar av dagen. 

För att komma över eller träna på sin sociala fobi kan det vara en god idé att se över och träna på sitt genuina intresse för andra personer. Genom att vara nyfiken och intresserad av en annan persons historia kommer den sociala biten ofta av sig självt utan att du tänker på det.  

Tacka inte nej till sociala sammanhang för att de tidigare har fått dig obekväm, försök istället att bara vara i nuet och se vart konversationen kan ta dig. Ett annat tips är att gå på ett socialt event med en extrovert personlighetstyp, så den personen kan leda och hålla samtalen och du på ett mer avslappnat och okrystat sätt kan delta i diskussionerna. 

Vad för yrken är passande för en introvert? 

Även om man till en viss del kommer behöva vara mer eller mindre social i sitt vardagliga liv kan det vara en god idé för en introvert att söka sig till ett arbete där ens sociala kompetens inte är den största delen av jobbet. Det finns många jobb idag som fokuserar på självständigt arbete som kan vara att föredra för en introvert personlighetstyp.  

Självklart kan möten eller samarbeten med kollegor förekomma under en vanlig arbetsdag, men det sociala är inte den stora delen av dina arbetsuppgifter. Att därför söka sig bort från en traditonell arbetsplats som exempelvis ett kontorslandskap kan ge fördelar för den introverta där de bland annat kan arbeta hemifrån, utomhus eller genom att köra fordon. 

Populära arbeten för en introvert personlighetstyp är forskare, korrekturläsare, lastbilsförare, lagerarbetare, mjukvaruutvecklare, skribent, författare, fordonsmekaniker eller arbeten i naturen. Inom alla dessa yrken arbetar du större delen av dagen självständigt utan kollegor som du måste förlita dig på för att få arbetet gjort. För många av dessa yrken behöver du heller inte ha daglig kontakt med din chef. 

Lämna en kommentar