Växter till din trädgård!

/

Att göra i ordning och hålla trädgården fin är en fritidssyssla som många trädgårdsintresserade ägnar sig åt. Det finns mängder med blommor som ska planteras och gräs som ska sås varje säsong. Du har här massor att välja bland och växter att ta hand om året om.

Ett gott tips är även att plantera lite ovanligare växter som ger din trädgård ett mer intressant intryck och en större variation. Här nedan listar vi några intressanta växter för din nästa plantering!

Barrväxter

Barrväxter är någonting som många väljer att sätta runt som tomt som en häck. Många gör detta för att folk utifrån inte ska få en så tydlig insyn medan andra planterar dessa växter för den snygga detaljen. Det finns många olika typer av barrväxter så du kommer garanterat kunna hitta någonting som faller dig i smaken.

Plantering av barrväxter

Barrväxter bör helst planteras ut på våren eller under hösten. Om du däremot ska plantera en barrväxt i en kruka så går de utmärkt att plantera hela året om. Olika planteringsråd kan förekomma beroende på vilken typ av barrväxt du ska plantera. Ta därför reda på vad som är bäst för just din sort så den kan växa sig fin och stark.

Beskäring barrväxter

Barrväxter är bra att beskära minst en gång om året. Då får du en mycket tät barrväxt som kommer växa sig fint. Beskäring kan göras lite då och då. Det är rekommenderat att göra detta under vinter, våren, sensommar eller tidig höst.

Även här har sorten på just din barrväxt betydelse för när beskäring bör ske. Någonting att ha i åtanke är dock att beskäring helst inte ska göras under mycket soliga eller varma dagar. Solljuset kan nämligen skada plantorna och försämra tillväxten.  

Bambuväxter

Även bambu är någonting som fungerar utmärkt att plantera ut som häck. De flesta sorterna har även en snabb tillväxt, vilket gör att du får en mycket tät häck på nolltid. Bambuhäckar är väldigt stilrena och ljudet som bildas när bladen nuddar är mycket trevligt.

Det finns flera olika sorter av bambuväxter vilket ger dig flera olika alternativ. Ta noga hand om dina bambuväxter då den snabba tillväxten kan göra så att växten sprider sig till oönskade områden.

Plantering av bambuväxter

Bambu är en väldigt lättodlad växt, främst tack vare att de trivs i all typ av jord. Bambu är en växt du helst bör plantera på våren. Någonting du inte bör glömma bort är att bambu är en växt som är väldigt glad i vatten. Om du därför planterar bambu under sommaren är det extra viktigt att vattna ofta och mycket. Detsamma gäller även för de två första säsongerna efter du planterat bambuväxten.

Beskäring av bambuväxter

Beskäring av bambuväxter är vanligtvis inte nödvändig. Det är även någonting som du bör vara extra försiktig med, särskilt under hösten. De ihålliga stumparna blir då fyllda med vatten under vintern vilket i sin tur leder till att hela roten kan ruttna.

Om någon del av din bambuväxt är torr eller har dött så kan du självklart ta bort det. Då bör du helst fräscha upp plantan under hösten.

Lämna en kommentar