Var beredd: Förberedelser om krisen kommer

/

Plötsligt händer det. Kriser, oavsett orsak, kan uppstå med eller utan förvarning. De kan lämna oss utan tak över huvudet och utan elektricitet, vatten eller kommunikation. Som tur väl är dessa situationer mycket ovanliga i Sverige, men det skadar aldrig att vara förberedd.

När man förbereder sig för det värsta gäller det att vara praktisk. Det gäller att fokusera på de viktigaste områdena och bygga upp ett krisskåp eller en krislåda för var och en. Det kommer att göra det enklare att hantera krisen om den skulle inträffa, och det kommer inte minst att spara tid.  

Mat och vatten 

Mat och vatten är det viktigaste inom krisberedskap. Vi kan visserligen gå utan mat i upp till tre månader men vi klarar oss inte utan vatten i mer än 72 timmar. Både för hemberedskap och flyktberedskap är det viktigt att välja mat- och råvaror som är praktiska. Enligt Livsmedelsverket är det klokt att bunkra upp produkter som kan förvaras i rumstemperatur, inte kräver tillagning och som, om de måste tillagas, kräver minimalt med vatten. 

Vatten kan förvaras i flaskor eller dunkar i ett mörkt och svalt rum i upp till en vecka, sedan måste det kokas innan det kan användas. Det är bra att ha tomma dunkar tillgängliga, så att man kan hämta vatten om det skulle behövas.  

Teknik och kommunikation 

Det är viktigt att få med sig en del tekniska enheter om man behöver lämna hemmet. ExpressVPN:s checklista för en teknisk krislåda innehåller alltifrån mobiler och bärbara operativsystem till powerbanks, kablar och verktygskit. Dessa ska förvaras tillsammans och i en väska eller ett fodral som är vattentätt och skyddar mot skador. Om krisen slår till bör alla enheter användas sparsmakat och bara när de behövs. Powerbanks och enheter ska laddas när det finns tillgång till el. Det kan också vara bra att ha ett VPN för när, och om, det går att kan komma ut på internet. Det kommer att kryptera surfen och dölja IP-adressen. 

Teknik och kommunikation 

Om det skulle uppstå längre strömavbrott, eller om du behöver lämna hemmet, är det viktigt att ha tillgång till kommunikation. Sveriges Radio P4 är den radiokanal som skickar ut information om viktiga händelser. Den kan nås via nätet och radioenheter. Det är fördelaktigt om dessa drivs av batterier, solceller eller vev.

Första hjälpen

Enligt Krisinformation bör det finnas ett hemapotek att tillgå om krisen eller andra plötsliga händelser skulle inträffa. Här ska det finnas receptfria läkemedel, utrustning för att hantera sårskador, desinfektionsmedel och medel för att lindra exempelvis solskador och insektsbett. I hemapoteket bör det även finnas pincetter, saxar och säkerhetsnålar.

Första hjälpen

Identifikation och kontanter

Pass och id-handlingar är viktiga för att kunna identifiera sig. Det kan också vara bra att ha en mapp, eller ett USB, med viktiga dokument. Det är rekommenderat att ha lite kontanter, utifall att bankernas system skulle ligga nere. Enligt MSB är pengar för en vecka en bra riktlinje. Detta motsvarar ungefär 2 000 kronor per person. Kontanterna ska helst vara så små som möjligt, såsom 20- och 50-lappar.  Det ligger något i ordspråket ”hoppas på det bästa men förbered dig för det värsta”. Förhoppningsvis behöver du aldrig använda dina krislådor, -väskor och -skåp men det är alltid bra att vara förberedd.  

Lämna en kommentar