Topp 5 aktiviteter utan skärm en hösthelg

/

När sommaren har varit och hösten är på väg är det vissa som tycker det känns tråkigt. Med hösten kommer nämligen kallare väder, det är nu dags att ta fram varmare skor, regnkläder och börja förbereda sig för vintern. Men hösten behöver inte endast innebära regn och kallt väder, det kan även innebära krispig luft, mysiga kvällar samt väldigt vacker natur. Istället för att gömma sig undan från höstvädret bör du ta dig ut en sväng. Men vad finns det för trevliga aktiviteter att göra en hösthelg? Här kommer 5 roliga saker du kan hitta på som inte innebär att sitta framför en skärm.

5. Sällskapsspel och pussel

På femte plats kommer en aktivitet som är perfekt för de regniga hösthelgerna och det är sällskapsspel eller ett stort pussel som ni inte lagt tidigare. Det är väldigt mysigt att samlas vid bordet och ta fram ett bordsspel som hela familjen kan spela. Varför inte förbereda lite varm choklad eller nyponsoppa också?

4. Fjällvandring

Har du ingenting emot att ta en kortare resa kan du gå en kortare fjällvandring över en helg. Höstvandringar är rätt annorlunda från en vandring under sommaren, färgerna har otroliga färger och det är lite kallare i luften. Men med tanke på att du rör på dig hela tiden är chansen att du fryser väldigt liten. Det finns flera populära vandringsleder i Sverige som under sommaren ofta är full med besökare, på hösten är det inte lika många. Vid många av vandringslederna finns det dessutom fjällstugor där du kan övernatta ifall du vill gå en längre vandring. Vill du istället gå en kortare vandring finns det flera bra alternativ, varför inte besöka Tiveden nationalpark? Där finns det ett fascinerande landskap som skapats av istidens inlandsis, samt stora, vackra stenbumlingar.

3. Spökvandring

Skulle du vara i Stockholm under hösten finns det flera spännande aktiviteter att göra. Om du inte är lättskrämd bör du gå på en spökvandring. Dessa anordnas i Gamla Stan och det är en typ av guidad tour där du får veta mer om sjukdomar, massmord och självklart spöken. Spökvandringen tar ungefär 90 minuter och är något som de flesta som gått en tycker är väldigt spännande. Du kan välja om du vill ha en tur på svenska eller engelska och vilken tid du vill gå. Det finns turer som börjar sent på kvällen och andra på eftermiddagen.

2. Träffa alpackor

På andra plats kommer en rätt unik aktivitet och det är att träffa alpackor. Det är kanske inte något de flesta förknippar med hösten, men det är väldigt mysigt. Alpackor beskrivs ofta som lugna och snälla djur, de är perfekta att gå en liten promenad med i ett lugnare tempo och bara njuta av naturen. Det finns flera platser här i Sverige som erbjuder alpackavandringar. En sådan vandring tar upp till 2 timmar och i vissa fall ingår det även fika. Det finns bland annat en plats i Västra Torup, i Höllviken och på Selaön.

1. Plocka svamp/bär

En av de populäraste höstaktiviteterna är att plocka svamp eller bär. Detta kan vara väldigt mysigt, så länge vädret tillåter och du hittar ett bra ställe. Att plocka bär/svamp ger dig även möjlighet att njuta av den fina naturen och du får lite frisk luft. Bär kan du ofta börja plocka redan i juli, men svamp brukar hittas som mest under augusti och september. Ett tips på hur du hittar svampen är att hålla koll på vädret, om det regnar en dag, vänta ett par veckor och bege dig sedan ut i skogen. Glöm inte att ta med dig en korg som du lägger svampen/bären i!

Lämna en kommentar