Tidseffektiv och snygg inredning

/

Att gå i inredningsaffärer kan vara den största utmaningen som finns. Det finns så mycket fint och man vill ha allt; men man vill inte städa upp allt damm som kommer formas efter alla små och stora prylar. Därför är det viktigt att bli inspirerad till tidseffektiv men snygg inredning i stället. Det ligger redan i det skandinaviska sättet att vara minimalist, men hur gör man det bra? Kika nedan för några tips!

Dekoration

Det som ofta kan göra att ett rum känns stökigt och jobbigt att städa är när det finns mycket pryttlar och pinaler. Ta en eftermiddag att sortera igenom alla dekorationer och se om det är saker du vill spara eller ge vidare till en second hand butik. Alternativt kan du hitta ett säsongs-system, där du har förvaring för dekorationer du vill ha på sommarhalvåret gentemot vinterhalvåret – precis som man vanligtvis gör med jul- eller påskdekorationer.

Ett annat sätt att få mer harmoni och ordning på dekoration är genom att investera i bra, stilrena och harmoniska ramar. Om du har en koordinerad tavelrams-vägg så känns den genast mer städad än en vägg fylld med tavel-lösa planscher och bilder.

Förvaring

Nästa punkt gäller likaväl för ovanstående som för den största delen utav dina ägodelar – nämligen förvaring. För att underlätta städande och spara tid är bra förvaring kritiskt. Ju färre saker som ligger omkring, desto mindre behöver du slösa tid på att städa undan och damma. För att få ännu mer harmoni i ett rum kan det även vara värt att satsa på design som sedan gömmer förvaring, så som stilrena skynken eller stängda garderober.

Minimalism handlar om att använda det du redan har. Så se om du kan uppgradera dina nuvarande förvarings-ställen och möbler till att passa dessa ändamål, kanske genom att omsortera eller investera i extra lådor. För mer harmoni kan det även vara intressant att se om man kan måla om möbler för en mer städad och synkroniserad look. 

Layout och färger

När många tänker minimalism så tänker man vita väggar och gråskalig inredning. Så behöver det inte alls vara! Mer än en viss färgskala så handlar minimalistisk och tidseffektiv inredning om att använda sig av öppna ytor och rena vinklar. Om du har detta så passar de flesta färgskalorna. Om du vill att hjärnan ska varva ner kan det vara bra att välja harmoniska färgskalor, men dessa behöver inte vara vita och grå. En mörkblå vägg kan vara lika rogivande, även om den inte ger lika mycket ljus.  

Slutsats

Inred så att det sparar tid genom att använda sluten förvaring och öppna ytor. Om du skapar harmoni i färger och former så kommer även hjärnan spara energi. Blir du ofta frestad till nya inköp som du vet kommer samla damm på en hylla, använd då filosofin ”en in, en ut” för att hålla dekorationerna på en hållbar städ-nivå.

En minimalistisk stil kommer inte mena att du städar mindre ofta, men att du kommer städa lättare, snabbare och mer effektivt. På så sätt har du mer tid att prokrastinera och lägga tid på roligare saker.

Lämna en kommentar