Snabba och lätta festspel för upptagna människor

/

Middagsbjudningar, sittningar eller rent av festligheter har alla några gemensamma nämnare för att gästerna ska komma därifrån nöjda och glatt minnas kvällen som suverän. God mat och gott sällskap är en självfallenhet i dessa fall, men det som kanske ibland blir lite stelt om inte alla känner varandra så väl, eller kanske allt för väl, är några roliga och lätta sällskapsspel.

Men stop i farten, det är spel med snabba ronder och som lätt kan passa in mellan varmrätten och efterrätten eller mellan talen på längre sittning som gäller här.

Lär känna varandra

De allra flesta människor gillar att knyta an och skaffa fler vänner, och de flesta älskar att prata om sig själva även om de inte högljutt erkänner det. Så varför inte bjuda in gästerna till att spela Två Sanningar och En Lögn.

Två Sanningar och En Lögn spelas precis som det namnet anger. Alla spelare sätter sig bekvämt i soffan och bestämmer vem som ska börja. Efter att det har bestämts så säger den spelare som börjat tre påståendet; två av dessa ska vara sanningar och en ska vara lögn. Utan att berätta vilken som är vilken får resten av spelarna diskutera om vad de tror är mest sannolikt. När spelarna fått några minuter att diskutera får de sedan gissa vad de tror och överraskas av svaret! Sedan fortsätter spelet i motsols turordning.

Skulle jag ljuga för dig?!

När ni väl sitter så pass mysigt i soffan med kaffet och kanske kvällens hutt så kan det bjudas på tjutande skratt också. Skulle Jag Ljuga För Dig?! Är en variant av den brittiska tv programmet vid samma namn fast som spelat med en grupp. Det går till så här.

Någon gör ett antal lappar som är enligt med hur många spelare som ska spela och på alla förutom en skriver personen Sanning, på den udda skriver personen Lögn. Lapparna viks och läggs i en skål och samtliga spelare drar en lapp utan att berätta vad den innehåller för de andra. Efter detta börjar första spelaren att berätta en kort berättelse om något som den varit med om (eller inte) och när personen är klar går det till den på höger och hela laget runt. När alla sagt något är det dags att gissa vem som ljög. För en svårare version, prova att skriva Lögn på majoriteten och Sanning på en av lapparna.

Switch eller mobil

Vill man hellre vara modern och hightech i sina sällskapsspel kan man ta fram sina Switch och länka dessa för att spela Mario Kart race mot de som sitter motsatt en vid bordet.

Men det finns andra spel för den som vill göra det ännu lättare, alla kan i stället gå in på samma hemsida via en gemensam länk för att spela Draw It och Gissa När tillsammans. Detta går även bra utifall man tappat bort kortleken och man vill spela ett parti med poker eller roulette i ett virtuellt rum tillsammans.

Vem är jag?

Alla gillar en bra gissningslek och den här är lika lätt och snabb som man vill att den ska vara. Alla spelare tar två – tre bitar papper och skriver ner olika karaktärer eller ting från förbestämt tema. Det kan till exempel vara filmen Frozen, något som har med Broadway att göra eller en något tema så enkelt som skådisar.

Lapparna viks och läggs i en skål för att blandas, varje spelare drar sedan en lapp utan att själv titta på dess innehåll. Med hårband eller genom att bara hålla upp lappen mot sin panna med innehållet mot sina motspelare börjar varje spelare sedan med tio frågor som bara får lov att ge Ja och Nej svar om vem eller vad man är.

Påsen!

Med alla ståendes i en ring har samordnaren ställt en papperspåse som alla ska försöka ta upp en efter en, fast inte med händerna utan med hakan eller ens tänder. Men det är inte allt: för att göra det mycket roligare måste även alla deltagare stå på ett ben! Efter varje rundtur viks bottnen av påsen så den blir allt kortare.

Alla gillar en kväll fylld med skratt

En kvälls om minnas ska man låta sig dras i väg med spelet och låta det ta tid om det blir så, vem bryr sig om efterrätten blir framskjuten till midnatt om alla skrattar och har roligt en fredagskväll. Men alla kanske inte har turen att spela så pass länge, speciellt inte om vackra tal ska hållas och då kan några snabba passa.

Tips! Om man behöver hjälp med att bestämma vem som börjar kan man alltid gå efter vilken av tjejerna som har längst skägg eller längst ögonfransar hos killarna, eller varför inte något som vem som tror sig ha känt flest getter eller bin i sitt liv.

Lämna en kommentar