Så får du nyårslöftet att hålla!

/

När det nya året startar är det många som väljer att avge ett nyårslöfte. Detta kan exempelvis vara att börja träna, äta hälsosammare eller bli av med dåliga vanor som exempelvis rökning. Att ge ett nyårslöfte är dock lättare än att faktiskt hålla det.  

Men det finns ett flertal tankesätt som du kan förhålla dig till som gör att du får nyårslöftet att hålla. Vi listar 6 knep för att förbättra dina chanser att upprätthålla den förändring i ditt liv som du vill se! 

1. Välj ett nyårslöfte som är realistiskt  

Nyårslöften är ofta kopplade till vanor eller saker som vi vill bli av med eller göra mer av. Detta kan exempelvis vara att bli mer hälsosam, bli av med dåliga vanor eller lägga mer energi eller engagemang på ett specifikt område. När du väljer ett nyårslöfte så är det en god idé att du ser över din livsstil och faktiskt tänker ut ett mål eller löfte som är genomförbart och realistiskt.  

Var även specifik i löftet då vaga löften oftare är svårare att hålla. Genom att ha en plan så är det lättare att visualisera förändringen framför dig för att hitta lösningar för hur du kan gå till väga för att uppfylla löftet. 

2. Sätt upp delmål  

Att ha ett slutmål eller löfte är en sak, men du behöver även en god planering för hur du ska ta dig dit. Om du exempelvis satt ett nyårslöfte att du vill genomföra Vasaloppet, så är den en bra bit från A till Ö.  

För att ditt mål inte ska kännas överväldigande kan det därför vara bra om du sätter upp delmål under din resa, både för att hitta motivation och för att kunna belöna dig själv under resan. Skriv även ned vad du behöver för att kunna uppnå dina delmål. 

3. Förbered dig mentalt på motgång 

All förändring kantas av en del motgångar. Att skapa en förändring hos dig själv eller din livsstil kräver vilja, motivation och genomförande för att lyckas, men det kommer säkerligen dyka upp några hinder på vägen. 

Att därför förbereda dig mentalt på motgång kan göra att du sedan hanterar det bättre när det väl dyker upp. Planera och tänk över vad för slags hinder du kan komma att stöta på och hur du kan lösa dessa på bästa sätt.  

4. Hitta motivation 

Vad det än är som du ska ta dig an så kommer du behöva motivation. Motivation kan du hitta på ett flertal olika sätt, vare sig det är via böcker, videor eller någonting så simpelt som ett gott samtal med någon som betyder mycket för dig.  

Skapa sedan de bästa förutsättningarna för att du ska kunna lyckas med ditt löfte. Vill du exempelvis komma igång med träningen, köp då passande träningskläder och boka in träningspass på förhand. Om du vill uppnå ett mål med dina studier, men har svårt för koncentrationen, koppla bort dig från internet och sitt i en miljö där du känner dig motiverad och koncentrerad.  

5. Var inte för hård mot dig själv 

Någonting som många som avger nyårslöften gör, är att de ger upp när det börjar kännas jobbigt och svårt. Att känna att ett misslyckande är nära kan få vem som helst att kasta in handduken. När du känner alla dessa känslor, försök möta dig själv med kärlek och var inte för hård mot dig själv.  

Att vara självkritisk är inte alltid dåligt, men tänk på att inte döma dig själv när du känner att du misslyckas. Det tar bara onödig tid och energi från ditt mål. 

6. Ha tålamod 

Någonting av det viktigaste att ha i åtanke vid ett nyårslöfte är att ha tålamod. Ingen förändring sker över en natt och det är oftast alltid jobbigast i början, men kommer så vara värt det i slutändan när du nått ditt mål. 

Lämna en kommentar