Rätt andning för bättre mental hälsa! 

/

Har din andning någon betydelse för din mentala hälsa? Att träna upp en medveten rätt andning har faktiskt visat sig ge dig mer energi, du blir mindre stressad och får mer sällan hälsoproblem. Men vad är medveten andning och hur kan du träna upp den? Vi går igenom allt du behöver veta om rätt andning! 

Vad är medveten andning? 

Medveten andning är en slags blandning av meditation och mindfullness och har att göra med våra dagliga andningsvanor. Genom att andas rätt kan vi syresätta vår kropp mer effektivt genom de andetag vi tar. Hur vi andas har en viktig påverkan för alla aspekter av våra liv, som våra tankar, känslor och vår mentala hälsa.   

Genom olika andningsövningar kan vi träna upp vår andning och därmed även bli mer medvetna om vår egen kropp och vad som får oss att må bra. Om vi endast toppandas med vår bröstkorg spänner vi kroppen på ett sådant sätt att vi bildar muskulösa spänningar som leder till bland annat kortisolpåslag och migrän. Genom att ta andningspauser under dagen så blir din syreupptagning mycket bättre, vilket leder till mer energi och ork.  

Fördelar med rätt andning 

Det finns ett flertal olika fördelar med rätt andning som påverkar din allmänna hälsa. Medveten andning hjälper exempelvis dig att hantera stress, rädsla och ångest. Du får även en bättre sömn, återhämtning och förbränning som dessutom gör att du kan hantera dina känslor på ett bättre sätt.  

På lång sikt gör detta även att du kan prestera bättre i jobbsammanhang och få ett bättre fokus när du utför arbetsuppgifter. Många chefer idag anser att man kan spara både resurser och pengar då en lugn andning har visat sig leda til l ett inre lugn som gör att man kan ta bättre och mer stabila beslut.  

Hur andas du på rätt sätt? 

Att andas ända ned i magen gör att du använder hela din lungkapacitet och detta gör du genom att andas både in och ut genom näsan. Långsamma och djupa andetag där du kan se att din mage höjs och sänks är rätt sorts andning för att ge en god effekt. När du andas på detta sätt får din kropp mer syre, dina muskelspänningar släpper och du får dessutom ett starkare immunförsvar. 

Sambandet mellan stress och en persons andning beror på att när du stressar andas du inte in lika mycket luft som när du inte är stressad. Du får en snabb och oregelbunden andning som inte är djup. Kroppen får därmed inte in tillräckligt med syre och kan heller inte fungera optimalt.  

Hur kan jag själv träna upp min andning? 

För att du ska kunna lära dig att andas rätt med hjälp av en medveten andning kan du testa på olika andningstekniker och andningsövningar. En första övning du kan starta med är att bli medveten om din adning i vardagen. Försök där det går att endast andas in och ut genom näsan och hålla din mun helt stängd. När du fått upp rätt teknik kan du försöka hålla din mun stängd även när du tränar och för den som vågar så kan en igentejpad mun under natten leda till en bättre andning och få bukt på snarkning. 

Du kan träna upp den långsamma andningen en liten stund varje dag och avsluta dagen med cirka fem minuter där du håller en hand på magen och den andra på bröstet och helt och hållet fokusera på din långsamma andning.  

När du vill stressa ned kan du testa att sätta dig tillrätta med sänka axlar och avspänd hållning. Andas sedan in i fem sekunder för att efter detta andas ut i fem till. Andas på detta sätt utan uppehåll i minst fem minuter eller tills dess att du känner att du kommit ned i varv och känner dig mindre stressad.  

Lämna en kommentar