Potatiskruka – Odla din egen potatis

/

Potatiskruka – Att ha din egen helt egna potatis som du kan plocka själv är fantastiskt. Det är roligt att odla själv och potatis är så pass lätt att alla kan klara av det. Det spelar ingen roll om du har en stor trädgård eller bara en balkong, du kommer kunna odla i alla fall. Har du en stor trädgård så är det bara att avsätta en del av landet för att odla potatis. Har du bara en balkong att odla på så gör du klokt i att investera i ett par potatiskrukor.

Lätt att se resultat

En potatiskruka är en tvådelad kruka som är anpassad för att odla potatis i. Den första delen, som sitter ytterst, är som en helt vanlig kruka. Den andra delen, som du sänker ner i den första krukan har ett stort fyrkantigt hål på sidorna. Det är för att du ska kunna plocka din potatis från den sidan. Det är otroligt smart för du behöver inte dra upp hela plantan utan du plockar bara de potatisar du behöver för tillfället och de andra låter du vara. Det gör att plantan kan leva vidare när du inte behöver gräva utan den kommer fortsätta att ge potatis under stor del av säsongen. Glöm inte att vattna och gärna ge lite näring till dina potatisar. De vill gärna stå på ett ganska soligt ställe på balkongen men potatisplantor är inte kinkiga. De kommer att växa nästan oavsett var du sätter dem.

Sättpotatis från butik

Du bör köpa sättpotatis från butik för att du ska få bra resultat med dina potatisar. Du kan i teorin köpa potatis från din matbutik och låta den gro för att senare sätta den i potatiskruka men sådan potatis kan bära med sig sjukdomar då de inte är gjorda för att föröka sig så det är bättre att köpa så kallad sättpotatis från en trädgårdsbutik. Några veckor innan du ska sätta ut din potatis i landet så kan du förgro dem. Det gör du enklast genom att du sätter potatis i en äggkartong som du sedan ställer i rumstemperatur och inte allt för varmt. Till exempel under sängen. Det absolut viktigaste är dock att de inte får direkt solljus på sig. Då kommer de att bli giftiga. När det efter 3-4 veckor har bildats groddar på potatisen så kan du sätta ner dem i landet eller i din odlingskruka och du kommer ha hjälpt dem på vägen för att de ska kunna växa så snabbt som möjligt.

När blasten har kommit upp en bit så får du inte glömma att kupa potatisen. Kupa betyder att du för upp gjord längs med blasten och täcker i en pyramidform. De är för att potatis har en tendens att kravla upp till ytan och de får aldrig var över jordytan och få direkt solljus på sig. Då kommer de att bli gröna och giftiga. Tänk därför med lite extra jord efter ett tag, blasten ska dock hela tiden vara över ytan såklart. Lycka till.

Lämna en kommentar