Vad är kroppsspråk? 

/

Kroppsspråk är ett språk som är byggt på icke-verbal kommunikation. Detta betyder att vi använder oss av rörelser och uttryck när vi kommunicerar våra känslor. Kroppsspråk kan ge iväg hur du känner, hur du upplever en viss situation eller om du känner dig osäker samt självsäker med endast en blick!  

Vi har samlat lite generella exempel på de vanligaste kroppsspråken så att du kan bli duktigare på att tyda människor och situationer i din omgivning, eller ha lite mer kontroll över hur andra uppfattar dig.  

Vad har kroppsspråk för betydelse? 

Olika forskningar tyder på att det endast är 7% av kommunikation mellan människor som består av ord, och att resterande 93% består helt och hållet av vårt kroppsspråk. Detta betyder att många gånger så bildar folk i vår omgivning uppfattningar om oss innan vi ens har haft en chans att prata med varandra. Hur visar vi med hjälp av vårt kroppsspråk hur vi känner och hur vi uppfattas? 

Negativt kroppsspråk  

Negativt kroppsspråk betyder inte alltid att du är en negativ person, och många gånger kanske din kropp talar om för din omgivning att du är obekväm i en situation även om du själv inte känner av detta. Ett avstängt kroppsspråk kan också tyda på att du är ointresserad, otålig eller missnöjd med situationen. 

Några olika exempel på hur en person med ett avstängt och negativt kroppsspråk presenter sig själva omedvetet, kan se ut såhär: 

 • Korsade armar 
 • Undviker ögonkontakt 
 • Ägnar sig åt någonting annat samtidigt exempelvis ritar, drar i trådarna på sina kläder, klickar med pennan 
 • Nedsjunken hållning 

Nervöst kroppsspråk  

Vårt kroppsspråk kan också tala om för andra om vi känner oss nervösa eller obekväma i en situation eller under ett samtal. Då kan personen uttrycka sig såhär: 

 • Bita på naglarna 
 • Skaka på benet 
 • Blinkar för fort eller blinkar inte tillräckligt ofta  
 • Pysslar med närliggande saker i repeterande rytm. 

Positivt Kroppsspråk  

Positivt och öppet kroppsspråk tyder oftast på att du är intresserad av samtalet eller situationen, att du lyssnar och känner dig engagerad. Precis som med andra typer av icke-verbal kommunikation (negativ/avstängt och nervöst) så är detta ofta någonting som sker utan att vi själva märker av det. Positivt och öppet kroppsspråk kan se ut som följande:  

 • Har öppen hållning med armarna placerad vid sidan av kroppen utan att hålla i höfterna eller korsa dem framför sig 
 • Visar genuint leende 
 • Lutar huvudet lite mer åt ena sidan  
 • Håller jämn ögonkontakt  

Nu när du har en allmän översikt om kroppsspråk och vad olika uttryck kan signalera så kan du enkelt använda din kunskap för att läsa av folk i din omgivning! Detta kan göra dig till en bättre människokännare genom att kunna leverera vad personen ber om, utan att behöva fråga direkt.  

Tyder deras kroppsspråk på att de är obekväma eller missnöjda? Testa att lyssna mer på vad de har att säga, eller se till så att allt är okej. Uttrycker de sig positivt och öppet? Matcha deras kroppsspråk för att forma en djupare koppling och bilda tillit. 

Du kan även använda dessa knep när du förbereder dig för en arbetsintervju eller en första dejt. Med mer kontroll över hur folk uppfattar dig, ju bättre kan dina första intryck bli!  

Lämna en kommentar