Hur ofta behöver du duscha?

/

Hur ofta behöver du duscha? – Kändisparet Mila Kunis och Ashton Kutcher har gjort världen rasande när de nyligen avslöjade att de och deras barn inte badar varje dag. Paret berättade för sin kändiskollega och värd Dax Shepard i en nyligen publicerad podcast om ”Armchair Expert” att de sällan badade sina barn som spädbarn, och att det inte har förändrats särskilt mycket när de har blivit äldre. ”Om du kan se smuts på dem ska du tvätta dem”, sa Kutcher. ”Annars är det ingen idé.”

Paret erkände till och med att de hoppar över duschar regelbundet, och Kutcher sa att han efter ett träningspass bara tvättar ansiktet och att han också bara torkar av sig i skrevet och armhålorna dagligen. Kunis å sin sida tvättar sitt ansikte två gånger om dagen. Dessa avslöjanden genererade många starka åsikter på båda sidor av frågan, vilket väcker frågan: Behöver människor bada eller duscha varje dag?

Vissa människor kan inte tänka sig att klara sig utan ett dagligt bad. Men läkare säger att det inte alltid är nödvändigt. Här är några tips att tänka på om du försöker bestämma dig för vilken väg du ska gå.

Är din hud torr?

”Det är okej att inte duscha varje dag, särskilt om du har torr hud eller eksem”, säger den Shreveport, Louisiana-baserade hudläkaren Dr Skylar Souyoul med Lindsey Pennington, MD Facial Plastics i ett mejl. ”För patienter med torr hud eller eksem rekommenderas faktiskt att duscha varannan dag.”

Detta beror på att om man duschar för ofta så försvinner oljor från huden. Om du inte har tillräckligt med oljor till att börja med kan detta lämna huden torr, sprucken, kliande och potentiellt öppen för infektioner. ”Vi behöver dessa oljor för att upprätthålla den fukt som krävs för en optimal hudbarriär”, skriver dr Liana Casusi, konsult för rengöringswebbplatsen Oh So Spotless.

Men om du är benägen att ha fet hud och/eller akne bör du duscha en gång om dagen. Överdriven oljebildning orsakar utbrott, och det vill ingen ha.

Om din hud är torr bör du duscha dagligen eller varje dag med kallt vatten, inte varmt. Och följ upp med en fuktgivande kroppslotion. Souyoul säger att du ska applicera lotion inom tre minuter efter att du gått ut ur duschen. Och klappa dig försiktigt torr med en handduk, gnugga inte.

Hur ser din dag ut?

Om du bara sitter på ett luftkonditionerat kontor innan du går tillbaka till ett luftkonditionerat hem är det ett säkert kort att du kan klara dig utan en hel dusch. Men du måste ändå upprätthålla en god hygien. ”Detta kan uppnås genom att tvätta de ”smutsigaste” områdena, som armhålor, ljumskar och fötter”, säger Casusi. Det beror på att det är i dessa kroppsdelar som det är mest troligt att man svettas, ansamlar smuts och hyser patogena mikroorganismer som orsakar kroppslukt. ”Kom ihåg att använda ett milt rengöringsmedel, eftersom starka tvålar kan vara kontraproduktiva även i dessa områden”, tillägger hon.

Men om du just har tränat en timme eller om ditt jobb innebär fysiskt arbete är en dusch troligen en nödvändighet. ”Du bör duscha om du har haft en dag med överdriven svettning, talg [oljor som produceras av huden], har lukt eller smuts/skräp på huden”, säger Dr Renée Moran, ägare till Dr Renée Moran Medical Aesthetics + RM Skincare i ett mejl.

Detta är viktigt ur mer än bara ett estetiskt perspektiv. ”Om någon har burit svettiga kläder kan det vara en grogrund för svamp och så småningom kan de få svampinfektioner”, förklarar hon. Jösses.

Att duscha dagligen är också viktigt om du arbetar i närheten av farliga kemikalier/material eller om du utsätts för allergener, påpekar Moran. Så trädgårdsarbetare, byggnadsarbetare och jordbrukare gör klokt i att skölja bort pollenet i slutet av dagen.

Hur gammal är du?

Äldre personer kan också minska duschfrekvensen eftersom deras hud är tunnare och därmed känsligare, säger Moran. ”Så ju mer man duschar, desto mer skada kan det orsaka om man inte är försiktig.” Om du är yngre, njut av den fuktiga, smidiga huden medan du fortfarande har den.

För att sammanfatta: Om din hud och ditt hår är torra och känsliga för irritation och du inte har svettats är det inte nödvändigt att duscha en gång om dagen, säger experterna. Men det är helt upp till dig eftersom badritualen har fördelar utöver hygien. Många människor tycker att en fräsch dusch på morgonen gör dem pigga inför dagen, medan ett varmt bad före sänggåendet lugnar dem och hjälper dem att sova.

Lämna en kommentar