Hur blir man en bättre talare? 

/

Att tala inför publik kan vara nervöst och stressande oavsett om det är framför sin skolklass eller i jobbsammanhang. Att nå ut med sitt budskap till en större publik kräver en hel del träning och förberedelse. Hur gör man för att inte tappa tråden när alla lyssnar på en och hur blir man en bättre talare? Vi går igenom några säkra tips till hur du kan bli bättre på att ta en publik! 

Att bemästra en publik 

Alla har vi varit på en föreläsning av något slag där personen på scen är säker i sin röst, har pondus, är karismatisk och gör att du blir inspirerad. Det är lätt att tro att en del bara är födda till att bli bra talare, men riktigt så enkelt är det inte. Alla som är goda talare har läst sig in ordentligt kring det de har föreläsning om, de har övat och går in med rätt inställning. Men hur gör de för att fokusera och inte tappa koncentrationen och hur ser de så säkra och världsvana ut på scen?  

Tips till att bli en bättre talare 

För att bli en bättre talare behöver du en kombination av flera olika saker tillsammans. Ju mer du sedan även står framför en publik, desto bättre blir du för varje gång. Var inte hård mot dig själv i början, du kommer snabbt få in vanan och veta hur du ska ta din publik varje gång. Nedan listar vi några säkra sätt för att bli en bättre talare! 

Var förberedd inom ämnet 

Oavsett vad det är du ska föreläsa inom så är förberedelse otroligt viktigt för trovärdigheten. Blanda gärna fakta med egna erfarenheter för att göra föreläsningen personlig. Var tydlig med vad som är ditt syfte med presentationen. Är det för att inspirera eller informera?

När du har ett tydligt mål blir det enklare att skriva ditt manus. Tänk dock på att inte skriva ned ord för ord, utan endast stödord och prata sedan fritt om ämnet. Annars finns risken att du lägger för mycket fokus på att säga allt rätt ordagrant istället för att få fram ditt budskap. 

Var tydlig i ditt språk 

När du föreläser bör du betona det som är det viktigaste i din föreläsning och att det kommer fram till din publik. När du är tydlig får du även mer pondus och kan kommunicera bättre med de som lyssnar. Ett av de vanligaste talarproblemen är just att man betonar allt i sin föreläsning som om allt vore lika viktigt.  

Tänk även på hur du står, hur du pratar och din ögonkontakt med publiken. Stå still eller gå sakta runt på scenen när du talar utan att flacka med blicken. Ha även koll på dina ticks, eller tilläggsord som exempelvis såhär, eller eh som lätt kan slinka in när du pratar. Om du inte är tydlig i både tal och rörelse kan det tyvärr sudda ut en del av ditt budskap och publiken lägger då mer fokus på det du gör än det du säger.  

Håll dig till en lagom tid 

Håll din föreläsning lagom lång. Detta brukar sträcka sig från 45 minuter upp till 1,5 timme. Att ha en alldeles för lång föreläsning leder till att de som lyssnar inte kan koncentrera sig från början till slut och missar då viktiga punkter av det du vill få fram. Ta gärna tid på dig själv när du tränar på din föreläsning för att se hur lång eller kort den är. Detta gör att du sedan kan förkorta eller lägga till delar till presentationen.   

Känn in din publik och målgrupp 

En av de viktigaste faktorerna när du ska genomföra en presentation är att fundera över vem du ska tala inför. Olika människor, yrkesgrupper med mera har olika referenser och tilltal. Därför är det en god idé att anpassa ditt språk till den målgrupp du ska tala inför, för att resultatet ska bli så lyckat som möjligt.  

Var dig själv 

En god talare som många kommer ihåg är den som vågar vara personlig, visar om hen är nervös och helt enkelt sig själv. Det är helt okej att vara nervös och till och med kunna säga det till sin publik. Detta ger i många fall en mer personlig föreläsning där din publik kan förstå varför du pratar som du gör eller om du råkar fastna under föreläsningen. 

Du måste även tro på det du själv säger för att någon annan ska kunna tro på dig. När du brinner för ett ämne kommer det ganska naturligt och risken för att du ska stanna av eller komma av ditt manus minskar. Ett gott tips är att försöka återberätta egna erfarenheter på samma sätt som du skulle berätta det för en vän för att göra dig mindre nervös under föreläsningen.  

Lämna en kommentar