Förbättra din självkänsla

/

Vi alla har dagar då vi känner oss mindre självsäkra och trygga i oss själva. Detta kan påverka ditt humör och din självbild på många olika sätt. Men när börjar dessa känslor bli ett bekymmer? Minskad självkänsla under längre perioder påverkar inte endast oss själva, utan kan även försämra våra relationer med vänner, familj och kollegor.

Låg självkänsla kan också bidra till självisolering och andra tunga känslor som resulterar i en försämrad mental hälsa. Vi har därför samlat lite smarta tips som kan hjälpa dig att förbättra och bygga upp din självkänsla!

Vad är självkänsla?

Din självkänsla är den bild du har av dig själv. Folk som har bra självkänsla ser ofta på sig själva på ett positivt och självsäkert sätt. Dem ser även på livets alla situationer från ett mer positivt perspektiv, är mer redo att acceptera utmaningar och blir inte lika mentalt belastande när saker går fel.

Din självkänsla är någonting som har utvecklats konstant redan sedan barnsben. Har man dålig självkänsla går det ofta att spåra till vår barndom eller trauman vi varit med om.

Personer med dålig självkänsla är oftast väldigt kritiska mot sig själva, dem känner att det är svårt att leva upp till både sina egna och andras förväntningar gällande alla möjliga olika faser i livet, vare sig det är utseende, arbetsrelaterat eller handlar om deras roll i nära relationer. Självkänsla bör dock inte förväxlas med självförtroende, vilket är två skilda begrepp.

Förbättra din självkänsla!

Din självkänsla är lite som en muskel. Du kan alltså inte förvänta dig att jobba på den en gång och sedan se resultat direkt. Det krävs att du gör lite grann varje dag för att kunna se långvariga resultat framöver.

Vi har inkluderat tre tips som är bra att lägga på minnet och använda dig av för att förbättra din självkänsla!

Fokusera på det du är bra på

Alla kan inte vara bra på allt, men alla är bra på något! Att spendera mer tid tillägnat till att göra saker du är bra på och tycker om är vårt absoluta favorittips. Detta kan vara en hobby som gör att du mår bra eller gör dig mindre stressad. Det kan även vara någonting litet som du gör varje dag men inte tänker på?

Försök att lägga lite tid åt sidan varje dag åt det du gör bäst, och mår bäst av. Att skifta fokus till positiva saker är första steget i att tycka om att spendera tid med sig själv, och därav bygga upp känslorna du har om dig själv och din förmågor.

Var snäll mot dig själv

Det är lätt att vara överkritisk när det kommer till sig själv. Försök att tänka på hur du pratar till dig själv. Är du elak, dömande när du gör ett misstag, irriterad och känner skam när du tänker på gamla minnen av saker du har sagt eller gjort? Många gånger kan vårt negativa självprat härstamma från hur andra har pratat med oss och fått oss att känna tidigare.

Prova istället att prata till dig själv så som du hade pratat till någon du bryr dig om, kom ihåg att vara snäll, tålmodig och förlåtande. Detta är en bra början på en stabil och hälsosam relation till dig själv och är någonting som lätt går att inkludera i din vardag.

Ta en titt på dina relationer

Det är alltid viktigt att ta en titt på människorna du har runt omkring dig. Man blir som man umgås och om personerna i din närhet inte bidrar med positivitet, så smittar det av sig och du lär inte heller vara en speciellt positiv person varken på in-eller utsidan.

Har du människor i ditt liv som bidrar till din dåliga självkänsla är det viktigt att kommunicera detta vidare och förklara hur du känner när de behandlar dig dåligt. Ett annat alternativ är att försöka spendera mindre tid med dessa personer och istället omringa dig med vänner som uppskattar dig!

Källa:

https://www.nhs.uk/mental-health/self-help/tips-and-support/raise-low-self-esteem/

Lämna en kommentar