Eisenhower Matris – Få hjälp att prioritera rätt!

/

Tycker du om att planera, men har svårt att hålla koll på allt viktigt och alla deadlines? Då kan Eisenhower Matris vara någonting för dig.  

När mycket pågår i huvudet kan det vara väldigt svårt att hålla koll på allting runt om. Eisenhower är ett verktyg som hjälper dig att prioritera viktiga saker och planera din tid. I denna artikel går vi igenom vad denna metod går ut på och hur du kan använda dig av metoden! 

Vad är Eisenhower Matris? 

Eisenhower Matris är ett verktyg som hjälper dig hålla koll på flera olika saker i din vardag. Denna metod är skapades från början av den Amerikanska presidenten Dwight D. Eisenhower. Under hans tid ska han ha använt denna metod flitigt för att kunna prioritera och planera sint tid på bästa sätt.   

Vad går Eisenhower Matrisen ut på? 

Med Eisenhower metoden prioriterar du saker beroende på hur brådskande och hur viktiga de är. Metoden består av fyra rutor i ett rutnät. På första raden hittar du alltså två rutor. I den första raden skriver du det som är viktigt och annat som inte är lika viktigt. På den andra raden skriver du något som är brådskande och något som inte är lika brådskande.  

Fyll i rutorna utefter prioriteringsgrad

Sedan skriver du in olika sysslor eller andra saker som behöver göras. I den första rutan skriver du någonting som är mycket viktigt och brådskande. Det är vanligt att dessa typer av sysslor är saker som vi skjuter upp och fram så långt det går. Med denna markering och sysslan skriven i rutan vet du att det måste göras hur länge du än vill skjuta upp den.  

I den andra rutan vill du att så mycket sysslor som möjligt ska hamna i. Där skriver du saker som är viktiga men inte brådskande. Med denna ruta behöver du inte känna dig lika stressad över det viktiga och brådskande och du får en bättre överblick över vad du bör prioritera först. 

Mindre brådskande saker

I den tredje rutan skriver du saker som är brådskande men inte viktigt. Detta kan vara sysslor som du behövt ta itu med under en längre period, men inte haft tid för. Genom att skriva upp dem på listan triggar det igång viljan att få bort dem från listan och faktiskt ta itu med dem. I den fjärde rutan skriver du upp det som varken är brådskande eller viktigt. När det är varken eller, så är det något du kan skjuta upp och strunta i för tillfället.  

Ett tips är att ge varje ruta en varsin färg. Genom att färgkoda rutorna får du en tydligare bild över det du behöver göra. Färgerna kan du välja själv utefter vad du tycker signalerar varje ruta bäst.  Med hjälp av denna matris får alla rutor en markering och detsamma gäller för dina sysslor och du får mycket bra koll på allt som behövs göras! 

När är det bra att använda sig utav Eisenhower Matrisen? 

Självklart kan du börja använda denna matris när du än tycker det passar dig i din vardag. Ett bra alternativ och något många använder denna metod till är när de startar nya projekt. När du börjar använda matrisen redan i början av ett projekt blir det mycket enklare att hålla koll på alla olika delar som måste göras.  

När du blivit klar med en uppgift så är det bara att fylla i rutorna med något nytt. Du kan även ta bort och skriva upp nya saker som du stöter på längs vägen. Att hålla koll på alla sina deadlines kan vara väldigt svårt ibland, så använd metoden när du känner att du behöver en bättre överblick över dina uppgifter och vad som verkligen behöver prioriteras.  

För- och nackdelar med Eisenhower Matrisen 

Det finns både för-och nackdelar när det kommer till denna matris. En stor fördel är att det inte är tidskrävande att fylla i denna matris. Prioriteringarna och uppgifterna som behöver göras visas även väldigt tydligt.  

En nackdel med Eisenhower matrisen är däremot att det kan vara svårt att avgöra exakt vad som är viktigast eller mest brådskande. Ibland kan du råka prioritera fel, men genom att träna upp och använda denna metod kommer du stegvis bli bättre på att prioritera vad som är viktigast och vad som kan vänta. 

Lämna en kommentar