Det goda vinet

/

I samarbete wineandbarrels.se

”…du dricker vin för njutningens skull
men jag dricker vin för då blir jag full…” sjunger Cornelis i ”Sluskblues”.

Den roliga och burdusa texten speglar väl de två helt skilda attityder man kan ha till den gamla och sägenomsusade dryck vi kallar vin.

Den ena extremen tänker som Bellman och Cornelis att vinet är en bärare av ett behagligare sinnestillstånd, det är alltså vinets verkan man är mest intresserad av. Ett billigt lådvin är ju då helt idealiskt för ändamålet.

Allt till det goda vinet

I det andra fallet har vi de människor som tycker om vin även för dess smak och tycker det är värt att spendera några tior extra på ett gott Amaronevin istället för att nöja sig med ett 60-kronors.

Man kan här lägga till den tredje kategorin vinnjutare: den som har goda kunskaper om vin och har vin som hobby eller kanske rentav som en passion.

Dessa människor skaffar oftast en hel uppsättning verktyg och prylar för att hantera vinet eftersom bl.a. lagring, hantering och temperaturer då blir viktigt.

Alla tillbehör till det goda vinet finns att köpa i specialaffärer eller på nätsajter liknande www.wineandbarrels.se/.

Här hittar vi det mesta som vinkonnässören kan vilja ha: vinställ, vinkylskåp, glas, tunnor, korkskruvar, barmöbler och liknande… dessa ting är oftast varken från Clas Ohlson eller Biltema så man får vara beredd att betala lite men det är man ju ofta när det gäller en hobby eller passion.

Vinet och människan

Vinet har vi stött på i många historiska källor, inte minst från antikens Grekland och Rom och som vi vet drack både Jesus och lärjungarna vin och vinet är ju också en del i det kristna sakrament vi kallar nattvarden. Detta har gjort vinet till en ”tillåten last” inom den kristna världen medan det snarast betraktas som vägen till helvetet inom delar av den muslimska.

Vindrinkare, typ Bellman, har alltid också varit föremål för skratt, skämt och roliga historier. Ett bra exempel är John Steinbecks bok ”Tortilla flat” (på svenska: Riddarna kring Dannys bord) som handlar om ett gäng fattiglappar som bodde på kullarna ovanför San Fransisco där de huvudsakligen sysslade med att slå dank och dricka vin.

Den persiska 1300-talspoeten Hafez skrev vackra dikter med nästan religiös underton där ändå vinet lyftes fram som en gudagiven dryck.

 Så det goda (och ibland onda) vinet har varit vår följeslagare nästan lika länge som vi haft någon samhällskultur över huvud taget.

Lämna en kommentar