Checklista när någon dör – Steg efter ett dödsfall

/

Checklista när någon dör – När ett dödsfall inträffar så kan det vara svårt att veta vad de första nästkommande steg är, och det kan bli svårare om man befinner sig i ett stadie av chock eller förvirring. Vem kontaktar du för att stoppa kommande post till den avlidne och vad händer med hens bostad?  

I denna artikel går vi igenom steg för steg i form av en checklista vad du behöver tänka på när någon i din närhet dör.  

Hämta hem tillhörigheter från sjukhuset 

Om dödsfallet skett på sjukhus så har den avlidne antagligen tillbehörigheter på rummet kvar. Dessa tillbehörigheter behövs då hämtas upp av anhöriga. Se därför till att åka till sjukhuset så snart om möjligt för att hämta upp de kläder och saker som lämnats kvar.

Tömma bostaden  

Bostaden som den avlidna bott i behöver även tömmas. Det viktigaste till en början är exempelvis att tömma kylskåp, hushållssopor eller annat som kan bli gammalt eller lukta i bostaden.  

Om hen har husdjur så är det självfallet viktigt att ta med dessa och se till att de har någon som tillfälligt tar hand om dem innan ni bestämmer vart de ska bo. Om ni bor i ett mindre område är det många som även informerar närmsta grannar om dödsfallet.  

Beställ intyg hos Skattemyndigheten 

För att du ska kunna utföra vissa bankärenden och avsluta abonnemang behöver du ofta ett intyg på den avlidnes dödsfall. Detta kan du beställa hos Skattemyndigheten. Du kan antingen ringa och beställa blanketter eller fylla i dem direkt online.

Eftersänd post och säg upp abonnemang  

Att eftersända post till en anhörig är en bra idé då post kan fortsätta komma en tid efter dödsfallet. Att även säga upp abonnemang och andra medlemskap är viktigt, dels för att det inte ska dra onödiga pengar men också för att föreningar och liknande ibland vill bidra med blommor eller på andra sätt bidra till begravningen.  

Försäkringar och banker  

Ta reda på vilka försäkringar som den avlidne hade och se vad dessa gäller. Du kan få hjälp av begravningsbyrån med att göra en försäkringsinventering. Detta kan också vara till hjälp vid utbetalning av försäkringar som sker i samband med dödsfall.  

Kontakta även den avlidnes bank för att avsluta autogiron som är registrerade och meddela dem om dödsfallet. Däremot så bör du vänta med att säga upp bankkonton, detta ska helst ske efter att en bouppteckning är registrerad.  

Sociala medier  

Detta kan kännas avlägset till en början men det är någonting som så småningom behöver göras av anhöriga. Antingen kan konton avslutas, eller så finns det på vissa sociala medier möjligheten att ändra profilen till en minnesprofil. Några sociala medier konton kan vara: 

  • Facebook 
  • Instagram 
  • LinkedIn  
  • Twitter 
  • Bloggar eller andra sidor som du vet med dig användes av den avlidna  
     

Hitta begravningsbyrå och planera begravning  

Det finns idag en stor mängd begravningsbyråer och det är upp till er vilken som passar er och era behov bäst. När en begravningsbyrå är vald så är det dags att planera begravningen. Denna ska i vanliga fall ske inom en månad från dödsfallet.  

Bouppteckning  

Bouppteckning är en sammanställning av den avlidens skulder och tillgångar, och detta är någonting som bör skickas in till Skatteverket inom fyra månader efter dödsfallet. Detta kan ni göra själva, men det finns också professionell hjälp att anlita om så önskas. Här är det även viktigt att ni makulerar ID-kort, pass och körkort 

Vad du inte behöver tänka på 

Landsting, kommunen och staten får automatiskt reda på när ett dödsfall har skett genom den ansvariga läkaren som konstaterar dödsfallet. Läkaren skickar in dessa uppgifter till Skatteverket och är alltså inte någonting som du som anhörig behöver göra.   

Lämna en kommentar