7 livskunskaper som du kan lära dig gratis

/

Vi lär oss inte allt i skolan. Det finns många människor som kanske har en imponerande examen och kan räkna, men när det gäller att tala inför publik eller laga en god måltid vet de inte var de ska börja. Här är sju grundläggande livskunskaper som alla behöver känna till, och hur du kan lära dig dem gratis.

1. Budgetering

Istället för att lära sig grundläggande färdigheter i personlig ekonomi i skolan har många av oss varit tvungna att lära oss finansiella lektioner genom kostsamma försök och misstag. Att lära sig att hålla en budget innebär att du kan undvika och betala av skulder, spara till pensionen och så småningom kunna köpa en bostad eller pruta på en drömsemester.

Det finns flera olika budgeteringstekniker som du kan använda, men i huvudsak vill du börja spåra alla dina räkningar och utgifter och i slutändan se var du kan skära ner. Flytta sedan dessa extra medel till att betala av skulder eller till ett sparkonto. Att hålla all denna information på ett ställe som ett kalkylblad är ditt bästa sätt att få en tydlig bild av din ekonomi.

2. Offentligt talande

Även om många inte kommer att välja en karriär som kräver ständiga tal, som pastor eller politiker, kommer vi alla att behöva tala offentligt någon gång. Vare sig det gäller ett arbetsmöte, ett bröllopstal eller en lovsång på en begravning måste du ställa dig upp inför en grupp människor och inte svimma av nervositet.

3. Snabbläsning

Att läsa i högre hastighet samtidigt som du behåller förståelsen kan hjälpa dig att njuta av fler böcker på kortare tid. Och beroende på din bransch kan det också hjälpa dig att utföra dina arbetsuppgifter i snabbare takt (och förhoppningsvis få en större löneförhöjning).

4. Att tala ett andra språk

Om det står på din bucket list att behärska ett andraspråk, så sluta vänta på tillräckligt med fritid för att komma igång. Du kan lära dig ett nytt språk genom att åta dig 15-30 minuter per dag med gratis ljudböcker från biblioteket eller gratis onlinekurser.

Duolingo är en av de mest populära gratis språkplattformarna och gamifierar inlärningsprocessen för att göra den roligare. Det finns många språk som erbjuds, bland annat spanska, franska, tyska, italienska och portugisiska. Det finns till och med möjlighet att lära sig högvalyrier från Game of Thrones eller klingon från Star Trek.

5. Matlagning

Det finns så många element i matlagning, men alla bör känna sig tillräckligt bekväma i köket för att kunna piska upp en god måltid med ingredienser som de har till hands. När du kan titta i ditt skafferi och kylskåp och förvandla stapelvaror till middag, kommer du inte ständigt att frestas att beställa hämtmat.

Jamie Oliver har flera YouTube-videor om kökets grunder, som att steka en kyckling eller göra perfekt äggröra, tillsammans med hur man gör klassiska rätter som spaghetti carbonara. När du väl behärskar grunderna i köket kan du ta det till nästa nivå med Gordon Ramsays YouTube-lektioner. Och eftersom du inte är en tävlande i Hell’s Kitchen kommer du inte att bli utskälld om du gör ett misstag.

6. Syning

Bara genom att lära dig grunderna i sömnad kan du spara massor av pengar eftersom du kommer att kunna reparera mindre revor, fästa knappar igen och till och med fålla byxor som är för långa, i stället för att köpa nya klädesplagg hela tiden. Du kommer också att vara utrustad för att kunna anpassa dina kläder eller dina barns kläder vid viktförändringar eller tillväxtsvängningar.

Internet är fullt av kostnadsfria sömnadshandledningar och mönster, men en bra utgångspunkt är Made Everyday’s sylektioner på YouTube.

7. Skriva

Du behöver inte lära dig att bli nästa bästsäljande författare, men du behöver lära dig hur du får fram dina synpunkter med det skrivna ordet. Ett välskrivet brev eller mejl kan spara pengar på räkningarna, ge dig ett jobb, lugna en konflikt inom familjen eller bland vänner eller hjälpa dig att klara dig bättre på arbetsplatsen.

Lämna en kommentar