10 populära färger som inte existerar

/

Hur kan en färg som du kan se inte existera? Sanningen har mycket att göra med hur (och varför) vi ser färger. Utan att gå in på vetenskapen känner vi igen färger genom deras våglängder. Tänk på våglängder som skillnaden i den hastighet med vilken signalerna från en färg når våra ögon.

Våglängden för varje färg når våra ögon med olika hastighet. Vårt öga fångar upp denna information och skickar den till vår hjärna, som sedan använder den för att avgöra vilken färg vi tittar på. Det finns dock en hel del knep inblandade.

Lila

Det visar sig att många människor använder deras namn omväxlande, trots att de är två olika färger – det vill säga om lila är en färg. Detta beror på att lila, till skillnad från violett, inte har någon egen våglängd. I stället måste man blanda två färger eller våglängder för att få fram den. I det här fallet är dessa färger eller våglängder rött och blått.

Den resulterande färgen är dock inte lila utan grön och gul. Nu är det här punkten där vi måste förstå hur den mänskliga hjärnan bearbetar färger.

Vårt öga ser bara tre färger: rött, blått och grönt, men det identifierar andra färger genom att blanda dessa tre färger tillsammans. I det här fallet upptäcker vårt öga lila genom att kombinera rött och blått tillsammans. Den resulterande färgen borde vara gulgrön, men vår hjärna ersätter den kombinationen med lila.

Rosa

Vi har tråkiga nyheter för alla rosa älskare där ute: Rosa existerar inte.

Precis som lila har rosa ingen egen våglängd, men vi kan se den eftersom den avger den röda färgens våglängd. Så när du ser något rosa ser du faktiskt rött, vilket gör att rosa bara är en annan nyans av rött.

Och i enlighet med detta kan man skapa rosa av rött. Precis som du skulle blanda vitt med blått för att få ljusblått och vitt med grönt för att få ljusgrönt, kan du också blanda vitt med rött för att få ljusrött, eller rosa som vi kallar det.

Magenta

Vi bör klargöra att rosa och magenta är två olika färger även om folk använder namnen omväxlande. Rosa är ljusrött, medan magenta ligger någonstans mellan rött och violett.

Men till skillnad från rosa, som använder samma våglängd som rött, har magenta ingen våglängd, vilket innebär att den inte existerar. Ändå syns magenta på färgskivan och är en av de fyra primära färgerna som används vid tryckning tillsammans med cyan, gul och svart. Vad är det som händer?

Kom ihåg att vi sa att magenta ligger någonstans mellan rött och violett…

Det visar sig att det är de två färgerna i vardera änden av regnbågen (minns du ROYGBIV?), och hjärnan blir lite förvirrad när den försöker blanda sådana färger tillsammans, så den gör en av två saker:

Den första är att producera en färg mitt emellan de båda, vilket skulle vara grönt i det här fallet. Det är inte en särskilt bra idé eftersom våra ögon kan se grönt, så hjärnan gör något annat: Den uppfinner en ny färg. Den färgen är magenta.

Brun

Om vi frågade dig vilken färg som ligger närmast brun skulle du förmodligen nämna svart eftersom båda har några likheter. Men verkligheten är lite annorlunda. Brunt och svart ligger milsvid från varandra. Faktum är att brun är närmare orange än svart. Eller låt oss säga att brunt är orange.

Brun har en våglängd på cirka 600 nanometer, vilket placerar den någonstans mellan rött och gult.

”Någonstans mellan rött och gult?” Är det inte där som orange ligger? Jo. Faktum är att orange har en våglängd på mellan 585 och 620 nanometer, vilket innebär att brunt bara är en av de många nyanserna av orange. Det är därför du kan göra brunt genom att lägga till vilken mörk färg som helst till orange. Blått och violett går bra, men svart är bäst.

Svart och vitt

Färg är en produkt av ljus. Och ljus består av våglängder. När ljuset träffar ett föremål absorberar föremålet en del av våglängderna och reflekterar resten. Den reflekterade våglängden är det vi kallar färg. När du ser en röd bil vet du till exempel att den är röd eftersom färgen på bilen absorberar våglängderna från andra färger men reflekterar den röda.

Men ibland absorberar ett föremål all inkommande våglängd och reflekterar ingenting. I det fallet ser vi inget ljus eller färg – vi säger då att föremålet är svart. Och när det motsatta inträffar ser vi en blandning av varje ljus och färg, vilket är vitt. Så är svart och vitt färger?

Nej, det är de inte. Vi kallar dem istället för nyanser. Det vill säga att man blandar dem med andra färger för att låta den färgen reflektera eller absorbera mer ljus, vilket gör att färgerna framstår som ljusare eller mörkare, beroende på vad som är fallet.

Och när vi talar om svart och vitt så är det svart och vitt vi ser runt omkring oss inte rent svart och vitt. Den ”vitaste” vita färgen absorberar fortfarande vissa färger, medan den ”svartaste” svarta färgen reflekterar en del ljus.

Vi kan bara se rent vitt genom att titta på solljus som inte har passerat genom jordens (eller någon annan planets) atmosfär. För att se rent svart måste man titta in i ett svart hål. Dessa två fakta kommer att bli viktiga i nästa avsnitt.

Vantablack

Forskare deltar för närvarande i en oannonserad tävling för att uppfinna en nyans som är svartare än svart. En av dessa nyanser är Vantablack, som för några år sedan var i nyheterna för att vara den svartaste svarta färgen som finns. Men det väcker frågan: Kan något vara svartare än svart?

Svaret är nej. Minns du att vi sa att det är omöjligt att se rent svart om vi inte tittar in i ett svart hål? Det är det som är problemet här.

Det svarta vi ser på jorden absorberar inte allt ljus som når den. Det betyder att det är lite ljusare än vad det borde vara, vilket tekniskt sett gör det mycket mörkgrått. Men vi betraktar det som svart eftersom det är det mörkaste svarta vi kan skapa utan att komplicera saker och ting för mycket.

I verkligheten försöker forskarna alltså inte skapa en nyans som är svartare än svart utan försöker återskapa svart, dvs. det 100-procentiga svart som vi skulle se i ett svart hål.

Med tanke på att svart är frånvaron av ljus är det svårt att återskapa nyansen med hjälp av färger, ljus eller pigment, vilket är anledningen till att forskarna försöker skapa den av material som inte bara är svarta utan också kan absorbera så mycket ljus som möjligt.

Därför kan vi inte måla ett fordon i Vantablack eftersom det inte är en färg utan ett material. I fallet Vantablack är det materialet kolnanorör som tillverkas av luft. Det är så ömtåligt att forskare till och med undviker att röra det eftersom det skulle kollapsa och förstöras på ett ögonblick.

Silver

Är silver en färg? De flesta svarar ja, men har svårt att återskapa den på en telefon, dator eller till och med i en verklig målning. Så återigen, är silver en färg? Nej.

Silver är en ”metallisk nyans”, vilket är ett fint sätt att beskriva det glänsande utseendet hos element som guld och silver. Men denna glans är inte ett resultat av färg utan av ljus som studsar mot deras ytor.

Det är det som är problemet: Silver måste ge en metallisk glans i text och konst, annars är det bara blekt grått. Detta gör det omöjligt att återskapa det för text eller handmålad konst utan att blanda grått med silver (eller någon annan metall) malet till fint pulver. I digital konst kan vi skapa silver genom att manipulera ljuset och skuggorna runt ett objekt.

Så, kan man genom att manipulera ljuset runt grått, eller genom att lägga till en glänsande metall till det, göra det till en färg? Nej, vilken färg som helst skulle bli glänsande om vi blandade den med ett fint glänsande pulver. Om vi inte kommer på ett sätt att återskapa en glänsande silverfärg från grunden utan att använda glänsande pulver eller manipulera ljuset kommer silver att fortsätta att vara grått. Ledsen, silver!

Guld

Om silver är grått, vad är då guld? Gult.

Liksom silver är det omöjligt att återskapa guld i text, konst eller digitala medier utan att blanda gul färg med något fint glänsande pulver eller manipulera nyanser och ljus kring gult. Men saker och ting är lite annorlunda med guld.

Du förstår, guld borde ha en silverfärg, precis som silver, vilket skulle ha gjort guldet till en annan grå nyans. Men guld är en nyans av gult. Varför?

Vetenskap. Albert Einsteins speciella relativitetsteori är i arbete. Minns du E=mc2? Så är det.

Liksom allt annat består guld av atomer. Men elektronerna i dessa atomer rör sig så snabbt att de inte kan röra sig snabbare. Så den extra energi de får ökar deras massa (mängden materia de innehåller) i stället för deras hastighet. Detta resulterar i att atomerna absorberar de lägre våglängderna, särskilt blått, och gör att vi kan se de högre våglängderna, särskilt gult.

Neon

Till skillnad från vad modesajter vill få oss att tro är neon inte en färg. Till att börja med är det så kallade neon inte en enda färg utan en kategori av superljusa färger. Neongas, som gett färgerna sitt namn, är ett orangerött kemiskt grundämne som finns i det periodiska systemet tillsammans med guld, silver, syre, väte, helium och så vidare. Neongas tillhör till och med samma familj som heliumgas.

För att skapa den ursprungliga orangeröda neon-”färgen” måste man låta ljus passera genom neongas som finns lagrad i en glödlampa eller ett lysrör, vilket får den att avge orangerött ljus. Detta väcker frågan: Kan ljus som passerar genom en gas ge gasen en färg?

Vårt problem med neon slutar inte där. Som vi nämnde gör neongas ljuset orangerött. Detta innebär att det behövs några andra gaser (eller blandningar av olika gaser, som kanske innehåller neon eller inte) för att få de andra färgerna, som vi kallar neon även när de inte är det.

Detta innebär att de flesta neonlampor inte innehåller neon, och liksom ”färgerna” guld och silver är det omöjligt att förvandla neonljus till en färg utan någon falsk ljuseffekt. I en mening: Det är omöjligt att återskapa neon i konst, text eller tyg eftersom dessa saker inte innehåller ljus. Så hur är det med de neonfärgade skjortorna och handväskorna på Amazon? De är bara superstarka färger och inte neon.

Off White

Under de senaste åren har vi sett en ökning av offwhite kläder, väskor, skor och andra modeartiklar. Det har till och med gjort sitt intåg i heminredningen. Men vad är egentligen off white och är det en färg?

För tydlighetens skull bör vi tillägga att Off-White (med bindestreck och stort W) är ett varumärke för ett modemärke. Offwhite (utan bindestreck och med litet w) är den färg vi talar om här.

Off white är inte en färg utan en kategori av färger som är så ljusa att de ser ut som vitt. För att skapa off white blandar vi mycket vitt (skugga) med små mängder ljusa färger som gult och brunt (kom ihåg att brunt är orange).

Vi kallar den resulterande färgen för off white, men den är i själva verket en mycket ljus gul, mycket ljus brun (eller orange) och så vidare. Det är inte mörkt vitt. Mörkare vitt är grått. Allt annat är en ljusare version av den färg som lagts till vit.

Lämna en kommentar